Folclorul indexat al protestelor


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Pentru cine n-a reușit să țină pasul cu cele patru săptămâni de proteste din țară, există lozinci.ro. Pentru mai toate vorbele de duh din piețele marilor orașe, rimate sau nu, a apărut un culegător 2.0 de folclor. Chuck Norris, beat this!

Lozinci.ro

“Chuck Norris Hep!!!” “Vă rugam să ne scuzați. Nu producem cât furați!”, “Cinste lor, cinste lor, cinste ciumpalacilor!”, “Un băiat de gen neutru a distrus învățământul”, “Avem gabori civili printre noi”, “Cine este trist, este securist” – chiar dacă nu ați călcat nici măcar preț de o secundă prin locurile care au adunat nemulțumirile populare ale acestui început de an, tot v-a trecut pe la urechi cel puţin măcar unul dintre aceste sloganuri.

 

Unele au fost reciclate și reinterpretate direct din febra stadioanelor sau de pe baricadele Revoluției din 1989. Altele au fantasmat pe marginea lui Anonymous, Chuck Norris sau Ceaușescu. Au fost însă, fără dubii, cele mai creative dintre mesajele născute în ultimele decenii în piața publică românească. De altfel, antropologul Vintilă Mihăilescu vede în mișcările de stradă din ultimele săptămâni dovada primei revolte creative din România.

”Indiferent de rezultatul protestelor, site-ul va rămâne o dovadă pentru eternitate a lucrurilor întâmplate acolo” – Ionuţ Petre, lozinci.ro

 

Dacă tot acest folclor dispersat n-a avut până de curând o ipostază new media a lui Vasile Alecsandri, care să-l culeagă și să-l arhiveze cum se cuvine, o face în acest moment lozinci.ro, creaţia unui programator de 29 de ani din Câmpina. A adunat câteva sute de texte cu lozinci și peste 1.000 de fotografii. “Inițial primeam tot felul de chestii amuzante pe mess, pe mail. Mi-am dat seama de gradul ridicat de inventivitate al acestor scandări și m-am gândit că se poate naște ceva interesant”, spune pentru Das Cloud Ionuţ Florin Petre, cel care centrează și dă cu capul pe lozinci.ro.

 

Din clipa în care a adunat suficient de multă materie primă, i-a luat doar o săptămână să construiască site-ul. “Frunzăream tot ce se posta pe net. Grupuri de pe Facebook, bloguri, din link în link. Am decis să centralizez ce spunea lumea, indiferent de mesaj. De când am pornit site-ul am început să primesc pe mail texte și fotografii”, explică Petre.

 

Protestele din stradă au intrat pentru moment într-o relativă hibernare, însă prahoveanul nu crede că e în zadar ce-a făcut: “Indiferent de rezultatul lor, site-ul va rămâne o dovadă pentru eternitate a lucrurilor întâmplate acolo”.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35