Cât mai costă un PC?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Vă (mai) spune ceva numele Negroponte? Poate proiectul One Laptop per Child, care urma să umple lumea a treia cu laptop-uri de 100 de dolari, dar a ajuns să coste dublu? Ei bine, o altă organizație non-profit lansează luna aceasta computerul de numai 25 de dolari.

Raspberry pi

 

E vorba de Raspberry Pi, un computer de mărimea unei cărți de credit, produs în Marea Britanie. Ce-i drept, ai nevoie de un televizor la care să-l conectezi, o tastatură și eventual un mouse. Vor exista două modele:

 

  1. 128Mb RAM, un port USB și fără conexiune de rețea, la un preţ de 25 de dolari
  2. 256Mb RAM, două porturi USB și conexiune de rețea, pentru 35 de dolari

Raspberry Pi are capacitatea de procesare echivalentă a unui – vă mai amintiţi de el? – Pentium 2 la 300 de Mhz, dar cu o grafică mai pretențioasă/prietenoasă. Având Linux instalat pe el, computerul este capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor pe care un computer obișnuit poate să le ofere. Însă, scopul declarat al organizației este să-i ajute pe copii nevoiași să ajungă să învețe programare.

Raspberry Pi are capacitatea de procesare echivalentă a unui Pentium 2 la 300 de Mhz

Raspberry Pi se va produce inițial într-un stoc limitat de 10.000 de bucăți, trecându-se apoi la producţia în serie în funcţie de cererea existentă. Şi pentru că tot l-am pomenit pe Negroponte, să mai spunem că unul dintre marile motive pentru care One Laptop per Child a eșuat a fost lipsa de comenzii a statelor partenere, deşi guverne ale unor state-mamut precum India sau China anunţaseră într-o primă fază susţinerea proiectului.

Raspi Model AB Mono-1

 

Produs fără carcasă, Raspberry Pi este în ultimă instanţă o placă de bază cu un procesor și câteva mufe atașate. Ceea ce ar putea reprezenta, paradoxal, un oarecare avantaj, dacă e să ne uităm la scurta istorie a fățosului OLPC_XO-1 şi la faptul că subnotebook-ul care urma să schimbe lumea a devenit o ţintă preferată a hoților. Ce-i drept, OLPC XO-1 nu mai funcționa la o lună după ce era furat, dar răul era deja făcut.

 

Şi pentru a mai rămâne o ultimă propoziţie în zona creaţiilor One Laptop per Child, organizaţia a renunţat să mai producă generaţia următoare OLPC XO-2, lansând în schimb, luna trecută, tableta de 100 de dolari, OLPC XO-3, alimentată cu panouri solare.

Alte articole