Vă (mai) spune ceva numele Negroponte? Poate proiectul One Laptop per Child, care urma să umple lumea a treia cu laptop-uri de 100 de dolari, dar a ajuns să coste dublu? Ei bine, o altă organizație non-profit lansează luna aceasta computerul de numai 25 de dolari.
E vorba de Raspberry Pi, un computer de mărimea unei cărți de credit, produs în Marea Britanie. Ce-i drept, ai nevoie de un televizor la care să-l conectezi, o tastatură și eventual un mouse. Vor exista două modele:
- 128Mb RAM, un port USB și fără conexiune de rețea, la un preţ de 25 de dolari
- 256Mb RAM, două porturi USB și conexiune de rețea, pentru 35 de dolari
Raspberry Pi are capacitatea de procesare echivalentă a unui – vă mai amintiţi de el? – Pentium 2 la 300 de Mhz, dar cu o grafică mai pretențioasă/prietenoasă. Având Linux instalat pe el, computerul este capabil să ruleze majoritatea aplicațiilor pe care un computer obișnuit poate să le ofere. Însă, scopul declarat al organizației este să-i ajute pe copii nevoiași să ajungă să învețe programare.
Raspberry Pi are capacitatea de procesare echivalentă a unui Pentium 2 la 300 de Mhz
Raspberry Pi se va produce inițial într-un stoc limitat de 10.000 de bucăți, trecându-se apoi la producţia în serie în funcţie de cererea existentă. Şi pentru că tot l-am pomenit pe Negroponte, să mai spunem că unul dintre marile motive pentru care One Laptop per Child a eșuat a fost lipsa de comenzii a statelor partenere, deşi guverne ale unor state-mamut precum India sau China anunţaseră într-o primă fază susţinerea proiectului.
Produs fără carcasă, Raspberry Pi este în ultimă instanţă o placă de bază cu un procesor și câteva mufe atașate. Ceea ce ar putea reprezenta, paradoxal, un oarecare avantaj, dacă e să ne uităm la scurta istorie a fățosului OLPC_XO-1 şi la faptul că subnotebook-ul care urma să schimbe lumea a devenit o ţintă preferată a hoților. Ce-i drept, OLPC XO-1 nu mai funcționa la o lună după ce era furat, dar răul era deja făcut.
Şi pentru a mai rămâne o ultimă propoziţie în zona creaţiilor One Laptop per Child, organizaţia a renunţat să mai producă generaţia următoare OLPC XO-2, lansând în schimb, luna trecută, tableta de 100 de dolari, OLPC XO-3, alimentată cu panouri solare.