Picaţi cu ceară


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Ce mai înseamnă “prieten” într-o viața trăită la maxim pe Facebook? Printre multele redefiniri ale termenului în tulburile vremuri ale online social networking-ului, un designer și-a reprezentat rețeaua de amici virtuali într-un infografic 3D.

 

colinpinegar.com

 

Vă simţiţi neputincioşi în faţa avalanşei de contacte Facebook? E timpul chiar acum pentru o sesiune de tăiat și spânzurat, iar designerul Colin Pinegar ne arată cum putem da cu stil un “Remove Friend”, acolo unde simțim că veriga e slabă.

 

Pinegar a cartografiat colcăiala de prieteni de pe contul său de Facebook într-un infografic 3D. “Toţi cei pe care îi știam se încadrau la grămadă într-o singură categorie și simțeam nevoia unei diferențieri”, spune designerul american pentru FastCoDesing.

 

Pentru a face asta, a creat un sistem de audit al celor 451 de prieteni de pe Facebook, care au trebuit să treacă prin furcile unui set de întrebări, de la unele de ordin general – de genul “Recunosc persoana aceasta doar după nume?”, “Am întâlnit-o în ultima săptămână? În ultimul an? Ne-am spus Salut?”, “Știu unde locuiește? (în ce stat măcar)” sau “Ne-am întâlnit vreodată?” – la altele mai subtil-personale, cum ar fi “Îi știu numărul de telefon?”

 

”Toţi cei pe care îi știam se încadrau la grămadă într-o singură categorie și simțeam nevoia unei diferențieri” – Collin Pinegar

A alocat fiecărui răspuns un punctaj de la 1 la 25 şi a realizat o scală cu 25 de grade de prietenie, pe care a centralizat rezultatele într-o nuanță cromatică în gradient, mergând de la violet (pentru prietenii cei mai apropiați) până la roz (pentru cei de care îl leagă cele mai puține lucruri). A făcut apoi pentru fiecare prieten în parte mici busturi autoportret din ceară şi le-a colorat în funcție de locul corespunzător ocupat pe scala sa a conexiunilor-Facebook.

 

Într-o paranteză statistică, a aflat astfel că nu s-a întâlnit niciodată cu 1% dintre amicii săi virtuali, că nu-i cunoştea nici măcar după nume pe 14%, că nu ştia despre 24% nici măcar în ce stat locuiesc sau că nu s-a mai întâlnit în ultimul an cu 55% dintre ei.

 

Pentru ca demersul artistic să fie dus până la capăt, Pinegar a dat o petrecere la care a invitat toată lista de prieteni-Facebook, pentru a le face cadou busturile echivalente nivelului lor real de amiciţie.

 

Evident, n-a reușit să-i reunească pe toţi, dar o concluzie tot a existat: “Deloc surprinzător, cei care au venit la chef erau în majoritate în zona violet a spectrului. Unii dintre cei care au venit s-au simțit insultați de culoarea bustului primit, dar a fost revigorant să confrunt față în față realitatea relației pe care o aveam cu acești oameni”.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35