Beat by Bit


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Music Hack Day e unul dintre evenimentele MIDEM care îi pune la lucru pe geeksi într-un maraton de 24 de ore, şi care a dat naştere mai multor aplicaţii noi, de la emulatoare software de instrumente la hack-uri sau mashupuri de servicii online. Software-ul din ziua de hack a Creaţiei, în 7 recomandări Das Cloud.

 

MHDC

 

Săptămâna trecută s-a încheiat la Cannes cel mai important şi bine reprezentat târg al industriei muzicale din întreaga lume, MIDEM, ajuns anul acesta la ediţia no. 46. Dacă în mod tradiţional evenimentul era monopolizat de casele de discuri şi de studiouri de producţie majore, programatorii independenţi şi buticurile de creaţie şi-au căpătat la ultimele două ediţii un loc bine stabilit. Fără alte introduceri, Music Hack Day într-o selecţie Das Cloud.

 

 

Akai JPC2000

AKAI - JPC2000

Muzicienii se bazează mai mult pe virtualizare şi suprafeţe sensibile la atingere decât pe butoane, pe măsură ce realitatea e augmentată cu ajutorul computerului. Tendinţa de a renunţa la aparatură în favoarea emulatoarelor software e naturală, iar exemplele variază de la sintetizatoare pentru Android, la generatoare de ambianţa cum ar fi Elektroplankton-ul pentru consola Nintendo DS. Scris în Java Script, JPC2000 imită câteva dintre funcţiile unui Akai MPC2000, sampler-sequencer clasic şi deja “vintage” pentru muzicieni, chiar dacă a apărut iniţial în 1997. Totul se face din browser, cu drag&drop şi shortcut-uri pe tastatură: atenţie, produce dependenţă!

 

SonicMuse

Folosind atât aplicaţia Sonic Visualiser, destinată analizei vizuale a conţinutului fişierelor audio, cât şi MuseScore, o arhivă de partituri, SonicMuse generează infografice în timp real. Pe lângă tradiţionala analiză de pitch şi spectrală, pot fi vizualizate şi structura ritmică, tonalitatea, analiza cromatică sau alte informaţii, în funcţie de pluginurile pe care le descarci separat.

 

Music Machine

Music_Machine

Atribuind fiecărei note în parte un anumit set de evenimente vizuale, Midem Music Machine generează peisaje interactive în care instrumente dezarticulate par să joace un ping-pong precis aşezat pe ritm. Cei doi autori, Paul Lamere (de la EchoNest) şi Mr. Doob, programator cu capul în nori şi activitate bogată în zona Java Script, s-au inspirat din clipurile făcute de cei de la Animusic.com.

 

 

Tune Hunt

Serviciul online funcţionează exact invers față de un motor de căutare tradițional, care indexează totul în ordinea popularității și a recomandărilor. Prin Tune Hunt poţi găsi tot felul de ciudăţenii de muzici tradiţionale sau, dimpotrivă, piese clasice de techno. Interfaţa minimalista, compusă din şase butoane cu care votezi ce-ţi place şi ce nu suporţi, te trimite fie pe Twitter, unde postezi ce asculţi, fie la 7Digital, magazin online care vinde mp3-uri încă din 2004. Asta dacă te numeri printre cei care dau bani pe muzică.

Tune Hunt

 

 

Tourrent Plans

Industria distracţiei în formă ei clasică, incluzând case de discuri cu strategii de marketing corporatiste, dă rateuri şi se dovedeşte tot mai ineficientă în mediu virtual. Artiştii se pot promova şi vinde singuri, fără să mai apeleze la organizatori de concerte, prin servicii ca Tourrent Plans. Folosind statistici despre cât de populare sunt mp3-urile câte unui muzician, descărcate în sistem peer-to-peer, istoricul concertelor din baza de date a SongKick şi alte informaţii preluate de pe MusicMetric, Tourrent Plans generează o harta de turneu ideală. La primele clickuri putem afla că Metallica n-are ce căuta în Africa, iar Lady Gaga ar muri de plictiseală în Antarctica.

 

 

Audiovroom

La fel ca Spotify sau Pandora, radio online al cărui streaming pentru România este restricţionat, şi la Audiovroom porneşti de la numele câte unui artist sau de la istoricul pieselor postate pe Facebook ca să generezi un post de radio. Pe măsură ce asculţi poţi să dai cu “love”, “wtf” sau “fail”, în funcţie de ce reacţie îţi produce piesa respectivă. Interfaţa e bazată pe coperţi de album, playerul e minimalist si recomandările pot fi la randul lor share-uite pe reţele sociale.

 

 

Flatdrop

Destinat muzicienilor care vor să câştige bani din piesele pe care le urcă pe net, FlatDrop conectează un cont de Flattr, platforma destinată microplăţilor, unui cont de SoundCloud. Sistemul e destul de simplu: după ce-ţi încarci portofelul virtual cu minimum 2 euro şi regăseşti site-uri care acceptă microplăţi, algoritmul împarte în mod egal “cheltuiala” între acestea, la sfârşit de lună. Prin Flattr, serviciu lansat de Peter Sunde, unul dintre cofondatorii ThePirateBay, s-au făcut până acum peste 800.000 de plăți-prin-click, microdonațiile de acest tip fiind încă la început.

O listă completă a aplicaţiilor MIDEM Music Hack Day 2012, aici

Alte articole