Adevărul Wiki


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Proiectul “The Wiki Truth” al artistei Kyra van Ineveld ne arată că, atunci când nu se află dincolo de noi, adevărul poate fi o şi treabă extrem de capricioasă. Mai ales când enciclopediile sunt făcute cu puterea maselor.

The Wiki Truth

Pentru cei născuți acum mai bine de două decenii informația în formă brută stătea grijuliu îndosariată sub forma unor cărți sănătoase, ale căror cotoare nu putea fi cuprinse cu o singură mână. Ani de zile, enciclopediile au fost o resursă de informaţie a căror autoritate supremă nu putea fi pusă sub semnul îndoielii metodic-carteziene. “Fiecare termen definit acolo avea valoare de adevăr absolut”, spune Kyra van Ineveld, absolventă a Academiei de Design din Eindhoven.

”Adevărul nu mai este unul fix. A devenit tranzi- toriu. E acum înțelepciunea mulțimii și e în cantități infinite” – Kyra van Ineveld

 

Proiectul său de absolvire, “The Wiki Truth”, ilustrează modul în care enciclopedia online Wikipedia a transformat complet modul în care interacționăm cu informația. În epoca wiki, spune Kyra van Ineveld, adevărul e validat de mii de contribuitori, iar informația se schimbă de la un minut la altul. “Adevărul nu mai este unul fix. A devenit tranzitoriu. E acum înțelepciunea mulțimii și e în cantități infinite. Se pierde pur și simplu în jungla informațională”.

 

Van Ineveld a cerut comunității care contribuie la conținutul Wikipedia să indice paginile care sunt editate cel mai frecvent. Le-a luat apoi pe primele cinci, le-a printat la o imprimantă alb-negru şi le-a legat pe fiecare în parte după chipul şi asemănarea vechilor enciclopedii.

 

Cele mai des modificate intrări de pe Wikipedia s-au dovedit a fi:

 

1. Barack Obama

 

2. Biserica Catolică

 

3. Războiul din Gaza

 

4. Încălzirea Globală

 

5. Cursă și inteligență

 

Articolele ocupă, în medie, 3.000 de pagini printate, astfel că fiecare dintre cinci volume wikienciclopedie se laudă cu un cotor de 30 de centimetri. “The Wiki Truth” se concentrează şi pe schimbările aduse articolelor, iar concluzia autoarei este că: “nimic nu pare un lucru la fel de capricios precum adevărul”.

 

The Guardian a făcut recent un altfel de exerciţiu de întoarcere în timp la enciclopediile offline. În ziua în care Wikipedia a decis să-și închidă porțile în semn de protest față de SOPA, jurnaliștii britanici au pus mâna pe cele 29 de volume din Encyclopedia Britannica pentru a răspunde internauților rămași fără e-enciclopedia de căpătâi. Concluzia acestui experiment a tras-o după doar câteva ore gurardencicopedistul şef Patrick Kingsley: “Dacă aveţi nevoie de informaţii, vă sugerez să aşteptaţi până mâine, când un anumit site e din nou online”.

Alte articole