Sprechen you HTML?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Ce fac programatorii după program?

{
$beer = 1;
while(!$drunk){
$beer++;
}

Nu aţi prins poanta? Nu e totul pierdut.

Oricine poate programa!

 

Cum tot e la modă să-ți faci publică rezoluția (sau rezoluțiile, dacă ești ambițios) odată cu venirea noului an, Michael Bloomberg, primarul New Yorkului e hotărât să învețe să programeze cu ajutorul Codecademy. Sau cel puțin asta lasă de înțeles printr-un recent tweet pe Bloomberg.

 

Să-l credem pe cuvânt de politician şi să spunem despre Codecademy – o școală online de programare pentru noobs – că ar putea fi asemănată cu un joc social, care te lasă să îți monitorizezi progresul (primești inclusiv medalii pe măsură ce avansezi) și chiar să-ţi faci publice progesele şi noile aptitudini pe diverse rețele sociale. Compania a lansat și un curs prin email începând cu acest an (ajuns în momentul de faţă la a treia săptămâna de programare) la care s-au înscris 360.000 de participanţi din 150 de țări, cu vârste cuprinse între 10 și 70 de ani.

 

intertitlu = raw_input (“Introduceți un intertitlu”)

De ce nu ar deveni şi programarea ceva mai mult decât un limbaj al iniţiaţilor?

Dacă asta vi se pare mai mult o joacă, ce aţi spune să învăţaţi să construiţi un motor  de căutare  – da, de ce să nu ne gândim şi la Google – în doar șapte săptămâni? Iar asta complet apriori, fără să aveţi nici cea mai mică experienţă în domeniu. Nu o spunem şi nici nu o garantăm noi, ci doi profesori universitari, Sebastian Thrun, de la Stanford, și colegul său David Evans, de la Univesitatea Virginia. Cei doi s-au hotărât să iniţieze un curs online în acest sens şi le promit celor interesaţi exact ceea ce spuneam mai sus. Thrun – care mai este și vicepreședintele Google – nu este la prima experiență în acest gen, doar că materia era diferita: ”Inteligența artificială„.

 

De la primar la vlădică, indiferent de vârstă, americanii par tot mai dornici să învețe programare. Ajutați de chinezi de la Lenevo, National Academy Foundation și iconicul  Massachusetts Institute of Technology derulează o companie prin care vor să-i învețe pe elevii de liceu cum să dezvolte aplicații pentru smartphone-uri. Și dacă e să ne uităm la statistici, s-ar putea spune că nu vor duce lipsă de clienţi, de vreme ce 80% dintre adolescenţii americani spun că îşi doresc astfel de cursuri.

80% dintre adolescenţii americani spun că sunt interesaţi să înveţe cum să dezvolte aplicaţii smartphone

 

Să fie un moft de moment sau o realitate născută odată cu noile tehnologii? Puterea va fi în curând a celor care vor stăpâni intearcţiunea om-maşină, scrie Marc Prensky, fondator şi CEO al Games2train, o companie game-based learnin.  Şi cum să faci asta altfel mai bine decât învăţând un limbaj de programare aşa cum ai învăţa o limbă străină?

 

În fond şi la urma urmei, a existat o perioadă în care şi scrisul și cititul erau în trecut o meserie ce aparținea exclusiv unor caste, precum scribii sau călugării. De ce nu ar deveni şi programarea ceva mai mult decât un limbaj al iniţiaţilor? Horace Dediu, recunoscut drept cel mai bun analist independent al Apple, crede că și meseria de CEO va dispărea în viitor, deci, de ce nu ar dispărea și cea de programator. Dar pasul intermediar înainte de dispariție, ar putea fi, probabil, o suprapopulare a planetei cu programatori.

 

 

Stai așa, că nu e chiar așa!

 

Deși nu suntem ingineri, credeți-ne pe cuvânt că nu a existat niciodată o cale mai directă și distractivă cum este cea oferită de Codecademy. Suntem acum la ani lumină față de anii ’90 când erai fericit că găsești o carte despre programare părăsită într-o librărie, după care știai că urmează chinul de a descifra și a corecta greșelile – inevitabile, de altfel – făcute de autor. Acum, de fiecare dată când vrei să afli cum să faci un anumit lucru, “who you gonna call”? Exact, pe Mr. Google.

 

Dar asta nu înseamnă automat şi că ar fi devenit mai uşor – nici să înveți o limbă străină, nici să cânţi la chitară şi cu atât mai puţin să programezi. Mai trebuie să te şi pasioneze și să exersezi cât mai mult. Dar dacă tot sunt la modă tocilarii (sau cel puțin ceea ce se presupune că este un tocilar), ce poate fi mai uber geek decât să-ți programezi propriul robot. Și dacă cele câteva sute de dolari pentru un set Lego Mindstorm ți se par cam mult, măcar o să poți să zâmbeşti şi la glumele programatorilor.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35