Şi caii se printează, nu-i aşa?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

S-a vorbit, s-a protestat şi se va vorbi la fel de mult despre SOPA/PIPA și presiunea pe care industria showbiz-ului încearcă să o pună pe pirateria digitală. Dar ce aţi spune dacă piratarea nu se va mai limita la software, muzică sau film, şi îşi va extinde linkurile până la, să zicem, gadgeturi IT şi piese de schimb ale mașinilor? Şi nu vorbim aici despre clonele Made in China!

Foto: OnitsukaTiger.com

Vrei niște ”adidași”, dar nu ai de unde să-i cumperi (s-ar putea găsi şi o scuză mai bună, dar să rămânem pentru moment la asta)? Nimic mai simplu, descarci o schemă de pe un tracker de torrente, dai power la imprimanta 3D și… presto!

 

Sună futurist, nu-i așa? Suedezii de la PirateBay, cel mai cunoscut site de file sharing al momentului, sunt de părere că un astfel de scenariu ar putea deveni realitate în cel mult 20 de ani. Sunteţi în continuare sceptici? Ce să mai spune atunci de cea mai optimistă declaraţie a lor, că ”vom putea să printăm mâncare pentru oamenii înfometați”?

 

Între două declaraţii şi un manifest anti SOPA,  meniul thepiratebay.org a a inaugurat o nouă secțiune – Physibles. Inițial se găseau aici schițele pentru un fluier, un robot de jucărie și un Chevrolet Chevelle, model 1970.  E un început modest, dar au început să apară pe site și alte schițe.

 

Cei care au văzut-o în acţiune sau care au lucrat cu o imprimantă 3D ar putea să zâmbească în continuare. În fond şi la urma urmei, să produci  un fluier, să spunem, la o imprimantă 3D durează în jur de două ore. Și vorbim aici despre un banal fluier de arbitru, fabricat dintr-un material destul de casabil la prima vedere. Dacă mai spunem că prețul unei imprimante începe de la 1000 de euro și poate ajunge la 20.000 de euro dacă vrei performanță și să printezi obiecte mai mari zâmbetele complezente s-ar putea transforma în hohote de râs.

 

Să nu trecem însă prea uşor peste faptul că suedezii vorbesc de un orizont de timp de 20 ani, în condiţiile în care tehnolgia de acum doi-trei ani e deja considerată depăşită în industrie.

 

În orice caz, previziunile optimiste ale celor de la PirateBay ar putea să devină estimările pesimiste ale aproape oricărui producător din on sau offline. Iar atunci, dezbaterea unor proiecte de tipul SOPA/PIPA se va duce, cel mai probabil, în cu totul alţi termeni.

 

 

Te-ar putea interesa și articolul “Printează-mi o imprimantă“.

Alte articole