.oricealtcevavreaueu


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

.supercalifragilisticexpialidocious, .romania, .petrom,  – începând de joi, orice sufix de domeniu de internet va putea fi cumpărat cu 185.000 de dolari. E cea mai mare schimbare de care se pregătește internetul în cei 30 de ani de existență.

Foto: Moyan_Brenn/Flickr

 

Coreea de Sud e o mare familie pentru mulți dintre cetățenii săi. Dacă e să ne luăm după statistici, există aici doar aproximativ 250 de nume de familie, cu trei dintre acestea – Lee, Kim și Park – comune pentru mai mult de jumătate din populație.

 

Și Internetul e o mare familie. Arborele genealogic al DasCloud, bunăoară, îşi are rădăcinile în familia .ro. În prezent există doar 22 de sufixe de tipul .com sau .net pentru adresele web din întreaga lume. Plus încă vreo 250 de extensii web pentru țări (vezi .ro, .uk sau .fr). Câteva sute de noi domenii generice de nivel superior (generic top-level domain – gTLD) vor putea fi înregistrate începând de joi contra sumei de 185.000 de dolari.

 

Companii, municipalități și tot felul de organizații sunt așteptate să își personalizeze adresele web odată cu apariția acestei oportunități. Corporațiile vor putea să opteze de acum înainte pentru .apple sau .coke, iar orașele vor vrea să dea mai bine având .london sau .paris în coadă. Sau, de ce nu, .bucurești, cu tot cu diacritice, pentru că orice caractere, fie ele chirilice sau kanji, vor putea fi folosite pentru noile adrese. Deja marile capitale ale lumii s-au așezat la coadă pentru nume dedicate, anunță The Guardian: Londra, New York, Paris sau Berlin au în plan sufixe proprii.

Noua expansiune care debutează în acest an în ecosistemul URL-urilor va schimba radical chipul Reţelei

 

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), autoritatea care administrează numele de domenii web la nivel mondial, a luat cea mai importantă decizie din 1985 și până acum. Atunci se lansa .com și restul sufixelor scurte cu care suntem azi obișnuiți. O mică revoluție a mai avut loc anul trecut, odată cu extensia .xxx, rezervată site-urile dedicate adulților. De la lansarea acesteia, în aprilie anul trecut, 250.000 de site-uri s-au grăbit să treacă în noul format.

 

Noua expansiune care debutează în acest an în ecosistemul URL-urilor va schimba radical chipul Reţelei, pentru că orice adresă web poate fi customizată la maxim, iar limitele ar putea fi doar cele ale imaginaţiei.

 

E pentru prima dată în ultimul deceniu când oricine poate obține drepturi pentru a controla o felie din piața vastă a web-ului, față de vechiul sistem, al domeniilor adresate/rezervate unor tipuri specifice de utilizatori de internet. “Până de curând erau disponibile doar câteva opțiuni, precum site-urile de tip .jobs”, observă Sarah Needleman de la Wall Street Journal. Potrivit ICANN, noua portiță va crea nu doar variație, ci va atrage inovație după sine.

 

“Este cea mai mare schimbare din Domain Name System de la dot-com încoace. Poate cea mai mare schimbare de la reconstrucția întregului sistem de denumiri al domeniilor, făcută în 1983 – 1984, când s-au și pus bazele dot-com-ului”, spune președintele ICANN Rod Beckstrom într-un interviu pentru Wired. Interesul în jurul acestei schimbări e imens, spune Beckstrom: “Am primit o scrisoare din partea unui șef de trib Zulu care îmi spunea că vrea să aplice pentru .zulu. Populația Zulu este răspândită pe tot cuprinsul Africii și doresc să aibă un spațiu de întâlnire al lor”.

 

Nu toată lumea este însă mulțumită de oferta ICANN. Relaxarea reglementărilor ar putea fi un dezastru, avertizează Jon Leibowitz, șeful Federal Trade Comission din SUA. “Întrevăd costuri enorme pentru consumatori și pentru business-uri și prea puține beneficii”. Și alte sensibilități ar putea fi răscolite, cred unii membri ICANN. “Noile nume ar putea deranja din punct de vedere social sau religios. Un domeniu .nazi e cel mai bun exemplu”, declara pentru Reuters preşedintele  ICANN, Dengate Thrush.

 

Alții preferă să se concentreze, în schimb, asupra oportunităţilor noului sistem.

 

Mary Iqbal este fondatoarea Domain Security Company LLC , un start-up interesat de achiziţionarea domenilor dot-bank şi dot-secure. Ea crede că domeniile vor fi atractive pentru instituţiile financiare şi întreprinderile mari şi mijlocii care doresc o mai mare securitate pe Web şi un control mai bun al brandurilor lor pe net, securitate şi control pe care compania sa ar urma să le asigure prin intermediul unor servicii dedicate. “Sunt obsedată de această oportunitate”, spune Iqbal, adaugând că are deja câteva mii de potenţiali clienţi.

 

Afacerea poate fi şi riscantă, crede în schimb Jean Guillon, un parizian care vrea să intre în posesia sufixului .wine, destinat atât bloggerilor, cât și retailerilor din domeniul vinului. “E posibil să nu avem nici un competitor, însă la fel de bine am putea avea cinci”.

 

Până pe 12 aprilie ICANN așteaptă cererile celor care vor să cumpere noile sufixe, după care urmează un proces de evaluare de opt luni. Primele domenii generice de nivel superior sunt așteptate în browsere în 2013.

 

Alte articole