Warning: Use of undefined constant Ĺshow_admin_barĺ - assumed 'Ĺshow_admin_barĺ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 175

Warning: Use of undefined constant Ĺ__return_falseĺ - assumed 'Ĺ__return_falseĺ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 175
Amintiri din viitor: 5 tendin╚Ťe pentru 2012 | Das Cloud

Amintiri din viitor: 5 tendin╚Ťe pentru 2012


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Automobilul bate sufrageria ╚Öi se anun╚Ť─â urm─âtorul hotspot tehnologic. Educa╚Ťia ar vrea s─â se mute de pe tabl─â direct pe tablet─â, iar aplica╚Ťiile mobile trimit medicii la plimbare. Televizoarele intr─â ├«n sf├ór╚Öit ├«n liga interactiv─â a ecranelor omniprezente, iar politicienii vor face online fundraising. Das Cloud v─â prezint─â cinci tehnotendin┼úe de amploare ale lui 2012.

Foto: Flickr/Mr Wabu

 

 

Reţeaua de asfalt   

 

La fel cum telefoanele au devenit ├«n ultimii ani tot mai de╚Ötepte, automobilele sunt ╚Öi ele ├«n pragul emancip─ârii tehnologice ╚Öi promit s─â se transforme c├ót mai repede ├«n vehicule conectate ├«n permanen╚Ť─â. Altfel spus, s─â fie capabile s─â acceseze, s─â consume ╚Öi s─â creeze informa╚Ťie pe care s─â o transmit─â ╚Öoferilor, pasagerilor, dar ┼či celorlalte surate din trafic. Netul la bord este deja o dotare standard pentru mul╚Ťi bolizi, iar 2012 va aduce o extindere a serviciilor online pe tot mai multe modele, este de p─ârere Mircea Me╚Öter, project manager Automarket. ÔÇťInternetul la bord nu ├«nseamn─â neap─ârat re╚Ťele sociale sau navigare. Conexiunea – ma╚Öina ca router, practic – va facilita elementele care ajut─â ╚Öoferul: naviga╚Ťie, GPS, service, probleme tehniceÔÇŁ, explic─â el.

┬á“Conexiunea – ma╚Öina ca router, practic – va facilita elemen- tele care ajut─â ╚Öoferul: naviga╚Ťie, GPS, service, pro- bleme tehniceÔÇŁ – Mircea Me╚Öter, Automarket

Pe ramura eco-verde, mai spune Me┼čter, ma╚Öinile vor duce o alt─â lupt─â: ÔÇťconstructorii auto vor ├«ncerca ├«n continuare s─â g─âseasc─â solu╚Ťiile cele mai potrivite pentru a dezvolta sisteme de propulsie verzi care s─â ├«i ajute s─â-╚Ťi ├«ndeplineasc─â targetul european de emisii CO2 pentru 2014. Se va ├«ncerca extinderea autonomiei bateriilor modelelor electrice, pentru c─â o autonomie total─â de 160 de kilometri, a╚Öa cum se ├«nt├ómpl─â ├«n 95% dintre ma╚Öinile full-electrice de ast─âzi, nu reprezint─â un argument suficient de solid pentru poten╚Ťialii cump─âr─âtoriÔÇŁ.

 

Siguran╚Ťa r─âm├óne un capitol prioritate-zero pentru produc─âtorii auto de pretutindeni. ÔÇťSistemele de siguran╚Ť─â activ─â vor deveni elemente normale pe ma╚Öinile care ├«╚Öi vor lansa genera╚Ťii noi ├«n acest an. Povestea a fost ├«nceput─â de Volvo cu sistemul City Safety, care fr├óneaz─â ├«n locul t─âu ├«n ora╚Ö dac─â te apropii prea mult de ma╚Öina din fa╚Ť─â. Acest tip de sistem de asisten╚Ť─â va fi reg─âsit pe tot mai multe ma╚Öini. Dac─â nu vei fi atent pentru o secund─â la volan, ma╚Öina te va ajuta s─â nu-╚Ťi petreci urm─âtoarele ore prin service-uri ╚Öi la asiguratori. A╚Ötept ca acest tip de sistem s─â coboare ╚Öi el mult ├«n segmente p├ón─â spre modelele de segment B – Clio, Fiesta, CorsaÔÇŁ.

 

De la cret─â spre tablet─â

 

ÔÇťTrebuie s─â ie┼čim din logica dictaturii manualului ┼čcolar, ├«n care manual ┼čcolar este Biblia ├«nv─â┼ú─ârii. Suntem ├«n epoca digital─â. Resursele ├«nv─â┼ú─ârii se diversific─âÔÇŁ, anun╚Ťa s─âpt─âm├óna aceasta ministrul educa╚Ťiei. ├Än a╚Öteptarea solu╚Ťiilor digitale pentru ├«nv─â╚Ť─âm├óntul rom├ónesc propuse de Daniel Funeriu, tot referate.ro pare s─â fie Sf├óntul Gral al s─âlilor de clas─â. Anul trecut, MIT a aniversat 10 ani de c├ónd ofer─â resurse educa╚Ťionale deschise, anun┼ú├ónd totodat─â c─â ofer─â ╚Öi diplome pentru absolven╚Ťii acestora. S─â mai spunem c─â universit─â╚Ťile de top din SUA precum Harvard, Stanford sau Yale se ├«ntrec s─â ofere cursuri online gratuite pentru studen╚Ťii din ├«ntreaga lume? (O list─â exhaustiv─â poate fi consultat─â aici). La Stanford, de exemplu, peste 2.000 de tineri rom├óni s-au ├«nscris la feed-ul propus de universitate.

App Store are peste 9.000 de aplica╚Ťii medicale

Trendul cursurilor online la distan╚Ť─â nu este, totu╚Öi, tocmai vizibil printre universit─â┼úile din Rom├ónia. ÔÇťLa nivel mondial se vorbe╚Öte despre cloud computing, social reading, utilizarea tabletelor sau aplica╚Ťii mobile (vezi studiul Horizon), dar Rom├ónia este departe de acest moment. ├Änc─â folosim platformele clasice de cursuri online ╚Öi nu exist─â o abordare deschis─â, pe social media. Ne confrunt─âm, ├«n plus, cu dificult─â╚Ťi ├«n acreditarea cursurilor online la nivel na╚ŤionalÔÇŁ, spune Carmen Holotescu, cadru didactic la Facultatea de Automatic─â ╚Öi Calculatoare din cadrul Universit─â╚Ťii ÔÇťPolitehnicaÔÇŁ din Timi╚Öoara.

 

Foto: Flickr/Josef Stuefer


O aplica┼úie pe zi…

 

Doctorii au toate motivele s─â se ├«ngrijoreze ├«n acest an. ╚śi asta nu din cauza reformelor haotice din sistem. Tehnologia ├«i ├«nva╚Ť─â tot mai bine pe pacien╚Ťii s─â aib─â singuri grij─â de propria s─ân─âtate. DIY Health r─âm├óne pe val ┼či ├«n 2012, spun cei de la Trend Watching, care anun╚Ť─â o multitudine de aplica╚Ťii mobile ╚Öi device-uri care vor permite pacien╚Ťilor s─â ├«╚Öi monitorizeze starea de s─ân─âtate.

 

App Store-ul Apple contabilizeaz─â peste 9.000 de aplica╚Ťii mobile dedicate (pentru inim─â, diet─â sau stres), iar pia╚Ťa acestora e estimat─â s─â ajung─â la 4,1 miliarde de dolari p├ón─â ├«n 2014. Cine nu-╚Öi dore╚Öte, ├«n fond, mai pu╚Ťine vizite intruzive ╚Öi jenante la doctor? Sau, ╚Öi mai bine, un doctor care s─â te monitorizeze de la distan╚Ť─â f─âr─â s─â-╚Ťi bat─â la u╚Ö─â atunci c├ónd e╚Öti dobor├ót pentru o vreme la pat? ÔÇťEste tot mai clar c─â ne ├«ndrept─âm spre cloud chiar ╚Öi ├«n domeniul medicineiÔÇŁ, spune Arthur Csertus, manager proiect la Syonic, o companie de software medical din Timi╚Öoara.

 

ÔÇťConceptul de personal health este tot mai prezent, device-urile sunt tot mai interconectate, iar pacien╚Ťii vor putea face cu ajutorul lor tot felul de m─âsur─âtori de glicemie, de tensiuneÔÇŁ. Syonic a dezvoltat prima aplica╚Ťie mobil─â cu utlizare medical─â din Rom├ónia, ICMed, care este, ├«n fapt, un dosar medical electronic accesibil de pe mobil. P├ón─â ├«n prezent, aplica╚Ťia, disponibil─â ├«n Android Market, a fost desc─ârcat─â de peste 1.000 de utilizatori.

 

Ecrane ├«n continu─â interac╚Ťiune

 

Tot mai multe suprafe╚Ťe plate devin ecrane ╚Öi tot mai multe ecrane devin interactive. Le vom atinge, vom face gestui ├«nspre ele ╚Öi le vom vorbi. Este predic╚Ťia agen╚Ťiei JWT ├«n privin╚Ťa ecranelor tot mai ├«nalt definite din vie┼úile noastre.

 

”Oamenii nu vor s─â interac╚Ťioneze cu televizoarele lor, ci mai degrab─â s─â aib─â acces la tot ce e valabil ╚Öi s─â acceseze con╚Ťinutul c├ónd au chefÔÇŁ – Tim Bajarin, PC Mag

 

Dac─â v-a╚Ťi gr─âbit s─â pune╚Ťi mileul pe televizorul din sufragerie, ar trebui s─â v─â mai g├óndi╚Ťi o dat─â. ├Än ultimul deceniu, to╚Ťi cei care au ├«ncercat s─â reinventeze televizorul au ajuns la concluzia c─â acesta trebuie s─â fie interactiv. Numai c─â acesta nu a fost calculul cel bun, spune Tim Bajarin de la PC Mag: ÔÇťOamenii nu vor s─â interac╚Ťioneze cu televizoarele lor, ci mai degrab─â s─â aib─â acces la tot ce e valabil ╚Öi s─â acceseze con╚Ťinutul c├ónd au chefÔÇŁ. ├Än ultimii ani au ap─ârut tot mai multe canale ╚Öi re╚Ťele online care pot fi integrate pe ecranul televizorului, vezi YouTube, Netflix sau Hulu, iar utilizatorii au acces la mai mult con╚Ťinut dec├ót au avut vreodat─â ├«n via╚Ťa lor.

 

În tandem cu device-uri de Internet TV precum Apple TV sau Google TV, televizoarele au șanse maxime să își păstreze cu succes locul confortabil ocupat în sufragerie și în 2012.

 

Viteza cu care anumite tipuri de televizoarele devin desuete se apropie de cea a telefoanelor mobile, observ─â Jennifer Jacobson, reprezentant Retrevo, pentru Gigaom. Tot mai multe persoane se ├«ndreapt─â spre modele HDTV, capabile s─â interac╚Ťioneze c├ót mai eficient posibil cu web-ul. ÔÇťPre╚Ťurile sc─âzute ├«i tenteaz─â pe oameni s─â ├«╚Öi schimbe mai des televizoarele. ├Än gospod─âriile din ziua de azi televizoarele se ├«nnoiesc la fiecare patru-cinci ani. Dac─â acestea continu─â s─â sporeasc─â ├«n l─â╚Ťime, s─â fie mai bune ╚Öi mai ieftine, cred c─â rapiditatea cu care vor fi ├«nlocuite va fi ╚Öi mai mareÔÇŁ.

 

For┼úa Re┼úelei de a influen┼úa ascensiunea sau pr─âbu┼čirea ├«n sondaje a unui candidat sau altul va fi considerabil mai mare ├«n alegerile din 2012

 

P├ón─â vom avea ├«n casele din Rom├ónia aceste tehnologii, televizoarele mut─â din con╚Ťinutul propriu pe alte tipuri de ecrane. Cel mai recent exemplu este aplica╚Ťia TV de la Orange pentru smartphone-uri, lansat─â la sf├ór╚Öitul anului trecut ╚Öi care ofer─â ├«n direct transmisia a 17 posturi de televiziune din Rom├ónia.

 

E-bani pentru politicieni

 

Nici alegerile locale ╚Öi generale din acest an nu vor fi c├ó╚Ötigate cu ajutorul internetului, asta o ╚Ötim deja. (Nu vom vorbi aici despre galo┼či, g─âle┼úi, telefoane mobile electorale sau internau┼úi din .com ajun┼či ├«n ultimul moment la sec┼úiile de votare). Dar fa╚Ť─â de campania de acum patru ani, for┼úa Re┼úelei de a influen┼úa ascensiunea sau pr─âbu┼čirea ├«n sondaje a unui candidat sau altul va fi considerabil mai mare. Internetul dep─â╚Öe╚Öte deja ├«n relevan╚Ť─â ziarele c├ónd vine vorba de acces la informa╚Ťii politice, arat─â un studiu IRES. 7% dintre rom├óni ├«╚Öi iau informa╚Ťiile politice de pe internet, fa╚Ť─â de 6% c├ó╚Ťi apeleaz─â la presa scris─â.

 

Dup─â o vreme ├«ndelungat─â ├«n care doar a preluat ┼či a rumegat informa┼úia din ziare sau tv, social media s-a transformat ├«n surs─â de informa╚Ťii politice pentru media tradi╚Ťionale, observ─â sociologul Pavel Lucescu. ÔÇťSe iau acum citate de pe blogul politicianului X sau Y. Acesta nici nu trebuie s─â mai sune, s─â fie sunat sau s─â se autoinvite ├«n platouÔÇŁ, spune Lucescu. Exist─â deja poiliticieni versa┼úi ├«n re╚Ťelistic─â social─â – numele se ┼čtiu, nu e cazul s─â le reamintim -, iar ├«n preajma alegerilor vom vedea tot mai mult─â agita╚Ťie ├«n aceast─â zon─â.

 

ÔÇťExist─â poten╚Ťiali candida╚Ťi care se vor face cunoscu╚Ťi dincolo de presa clasic─â gra╚Ťie internetului. Mul╚Ťi outsideri care lupt─â ├«n competi╚Ťia intern─â ├«n partide pentru un loc eligibil vor profita de online, de bloguri, de re╚Ťele socialeÔÇŁ, mai spune Lucescu, ├«n opinia c─âruia o alt─â tendin╚Ť─â care va lua amploare ├«n 2012 este cea a online fundraising-ul.

Pre┼čedintele Asocia┼úiei Salva┼úi Bucure┼čtiul a anun┼úat deja c─â va apela la dona╚Ťii ┼či e posibil s─â ├«ncerce s─â ob╚Ťin─â fonduri cu ajutorul internetului. Ar putea urma ┼či al╚ŤiiÔÇŁ. Modelul Obama, care a adunat peste 700 de milioane de dolari pentru alegerile din 2008 e o bun─â surs─â de inspira╚Ťie, crede Lucescu.

Alte articole