Desenează-ţi o parolă


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Uitați de parole, fie ele scurte sau lungi, previzibile sau imposibile, salvate prin cine ştie ce cotloane ale Internetului sau mutate cu copy-paste de pe o platformă pe alta. Windows 8 ne ia de mână și ne pune să desenăm. Cerc, linie, punct și parola e activată!

Un cerc trasat din index în jurul capului pisicii care toarce din wallpaper, o linie care unește nasul mătușii de gura unchiului din fişierul cu poze de familie și ești logat în sistem. Microsoft pregătește pentru Windows 8 un sistem alternativ de logare în sistem, Picture Password, care folosește ca materie primă o poză oarecare din arhiva noastră digitală.

”Experiența logării pe computer prin tastare a fost dintotdeauna greoaie” – Steven Sinofsky, Microsoft

 

Noul tip de parolă a fost gândit în special pentru tablete şi PC-uri cu ecrane tochscreen, dar Microsoft asigură şi suport “click” şi/sau “drag” pentru bătrânul mouse.

 

“Experiența logării pe computer prin tastare a fost dintotdeauna greoaie”, spune Steven Sinofsky, președintele diviziei Windows și Windows Live din cadrul Microsoft. “Într-o lume cu exigențe tot mai stricte legate de parole – cu numere, simboluri și litere mari – o logare poate dura până la 30 de secunde atunci când introducem o parolă complexă pe o tastatură touch”.

 

Picture Password transformă plimbatul degetelor pe ecranul senzitiv într-un login rapid. Alegi poza pe care vrei să setezi desenul-parolă și propui o combinație de trei gesturi (cerc, linie, punct) pe care să le folosești în interacțiunea de suprafață. Poți să plasezi unde vrei tu aceste linii și puncte, în funcție de ceea ce-ți inspiră imaginea aleasă. Totul e să respecți mai apoi direcția în care liniile respective au fost trasate. Chiar dacă nimerești conturul doar în proporție de 90% tot e bine, pentru că un şir de algoritmi te aduce pe calea cea bună în cele din urmă.

Parola dvs. nu îndeplinește criteriile de complexitate!

 

O precizare necesară, spun oficialii Microsoft, Picture Password a fost implementat ca o măsură suplimentară de siguranţă la logare, şi nu ca un înlocuitor al clasicelor parole-text. Revenind o clipă la cifre, în vreme ce o parolă din trei caractere are 81.120 de variante posibile, un desen din trei gesturi poate avea 1,15 miliarde de combinaţii, arată statisticile Microsoft.

 

Şi cei de la Google au avut recent o tentativă de a ieși pentru totdeauna din zona parolelor tastate, dar planul nu a mers tocmai ca la carte, scrie Peter Pachal în Mashable. Cea mai recentă versiune Android, “Ice Cream Sandwich”, se folosește de camera telefonului mobil pentru a recunoaște fața persoanei care dorește să se logheze. Numai că la prezentarea oficială, aplicația a avut şi momentele ei de amnezie…

 

Pont de final: Dacă aţi rămas marcaţi de coşmarul Visaster sau nu aveţi nici o înclinaţie spre desen, măcar asiguraţi-vă că nu aţi ales una dintre cele mai neinspirate (citiţi-o ca pe un eufemism) 25 de parole ale lui 2011. Un top SplashData, după analizarea câtorva milioane de parole furate şi postate online de hackeri.

 

1. password

2. 123456

3.12345678

4. qwerty

5. abc123

6. monkey

7. 1234567

8. letmein

9. trustno1

10. dragon

11. baseball

12. 111111

13. iloveyou

14. master

15. sunshine

16. ashley

17. bailey

18. passw0rd

19. shadow

20. 123123

21. 654321

22. superman

23. qazwsx

24. michael

25. football

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35