Spionul Carrier IQ ajunge și în România?


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

După scandalul monitorizării telefoanelor din Statele Unite declanșat acum o săptămână, Carrier IQ face valuri și dincoace de Ocean. Germania și Marea Britanie sar în apărarea consumatorilor ale căror date personale sunt stocate de operatorii de telefonie mobilă. Bitdefender a şi lansat o aplicație de detectare a Carrier IQ, descărcată deja de câteva sute de români.

Voi interceptați ceva? Credit: Memoria Fotografica/Flickr

Violarea spațiului privat de pe telefoanele mobile are de câteva zile un jucător care face ravagii: Carrier IQ. Un software dezvoltat de o companie din Silicon Valley este în stare să înregistreze fără nici o piedică orice atingere de butoane, istoricul căutărilor web, precum și conținutul tuturor SMS-urilor trimise și primite.

După ce a ars la foc încins în Statele Unite, unde a fost intentat inclusiv un proces atât pentru Carrier IQ, cât și pentru producătorul de smartphone-uri HTC, scandalul s-a mutat și în Europa, anunță PC World. Mai multe organizații și organisme de reglementare europene au început să investigheze dacă producătorii și operatorii de telefonie mobilă folosesc în vreun fel software-ul Carrier IQ pentru a viola intimitatea utilizatorilor. Un organism de protecție a datelor din Germania a înaintat deja o scrisoare către Apple pentru a cere lămuriri. “Cel mai important lucru este că utilizatorii știu că datele le sunt folosite. Iar în cazul în care nu sunt la curent cu acest lucru, în mod evident e o problemă”, spune Thomas Kranig.

Producătorul român de antiviruși Bitdefender a acționat prompt în clipa în care a izbucnit scandalul în SUA și a lansat Carrier IQ Finder, o aplicație de detectare a software-ului care poate fi descărcată gratuit din Android Market. “Am lansat-o sâmbătă (n.r. 3 decembrie) după ce am văzut pe forumuri din România și de afară că există cerere pentru așa ceva. Erau mulți care se întreabau cum pot afla dacă au sau nu Carrier IQ instalat pe telefoanele lor”, declară pentru Das Cloud Alex Bălan, product manager în cadrul diviziei New Product Development de la Bitdefender. Cele mai multe descărcări din totalul de 6.000 provin din SUA, în timp ce din România sunt aproximativ 3%.

”O astfel de unealtă poate fi benefică” – Alex Bălan, Bitdefender

Doi dintre cititorii Das Cloud au descărcat aplicația dezvoltată de Bitdefender în căutarea unor urme lăsate de Carrier IQ. În nici unul dintre cele două telefoane cu sistem de operare Android nu a fost însă detectată prezența software-ului.

Cu toate acestea, Europa simte acut amenințarea Carrier IQ. După Germania, și Marea Britanie a demarat o anchetă, realizată de Information Commissioner’s Office (ICO), o organizație independentă care susține intimitatea consumatorilor. “Pentru a-și asigura încrederea clienților, e esențial ca operatorii să fie deschiși și sinceri față de aceștia”, spun reprezentanții ICO. Pe măsură ce sisteme precum Carrier IQ devin tot mai răspândite, trebuie impuse reguli clare în privința consimțământului, precum și setări obligatorii pentru intimitate, este de părere și Organizația Consumatorilor Europeni (BEUC). “Consumatorii sunt adesea șocați să afle că sunt urmăriți atât de atent. De aceea cerem de urgență o mai mare transparență”, spune Monique Goyens, director BEUC.

La nivel european, atât Vodafone, cât și Orange, dezmint orice implicare în monitorizarea făcută de Carrier IQ. Cu toate acestea, în Portugalia Vodafone a pus software-ul în funcțiune în 2009, însă acum susține că acesta a fost suspendat.

Software-ul Carrier IQ este instalat pe 141 de milioane de terminale mobile din întreaga lume. Lance Ulanoff de la Mashable crede, totuși, că sistemul de monitorizare este mai degrabă o unealtă prost înțeleasă decât o reală amenințare. “Din clipa în care am citit despre Carrier IQ mi-am dat seama că este un software banal de diagnostic și depanare. Deși înregistrează toate activitățile de pe un telefon mobil, ar fi aproape imposibil pentru cineva cu cunoștințe de programare să și descifreze aceste date”.

Și Alex Bălan privește mai puțin circumspect genul acesta de software-uri. “O astfel de uneltă poate fi benefică atunci când e făcută pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și când e complet anonimă. Pe de altă parte, orice software de acest fel ar trebui să ceară permisiunea utilizatorului. Eu chiar sunt de acord în aceste condiții să contribui la îmbunătățirea unui software”. Sfatul pe care Bălan îl oferă celor cu telefoane mobile este să contacteze operatorii de telefonie mobilă pentru a întreba dacă le-au instalat Carrier IQ pe propriile terminale.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35