IepURL


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

Un urecheat desenat are în fiecare dimineață o părere clară, dar mai ales obraznică, pe care și-o publică pe internet la adresa Iepurele.Tumblr.com. Iepurele Mizantrop are un cui împotriva tuturor celor despre care scrie. M&A, creatorii acestui personaj, preferă discreția motivând ”suntem abia la început”. Das Cloud l-a scos puțin din joben cât să vă prezinte câte ceva din culisele scamatoriilor pe care le face.

Credit: iepurele.tumblr.com

Cine scrie Iepurele Mizantrop? E un iepure singuratic sau o echipă de iepuri?

Iepurele Mizantrop e format din două urechi și o mână de prieteni. Două urechi înseamnă un El și o Ea care se amuză peste zi de nebunia lumii. Din când în când, își iau Iepurele și îl scot în oraș, la un Campari, unde dă piept cu prietenii hăhăiţi, dar exigenți, care îl urechează dacă e cazul.

 

Poți să faci un mic profil al persoanei / persoanelor care se află în spatele Iepurelui Mizantrop (vârstă, sex, ocupație, hobby-uri)?

El, 35 de ani, “clicking-for-a-living”, ea, 30 de ani, “designing stuff”, amândoi “news addicted” și apostoli ai lui Eddie Izzard. Restul sunt detalii banale.

 

Ce faci tu este o combinație de webcomics și news. Ai un termen cu care definești creațiile tale?

Ceea ce facem noi e să arătăm un simbolic cartonaș roșu presei românești care desființează pagina de “Externe”, care împinge știrile din lumea întreagă la finalul jurnalului, alocându-le 2 minute (de filmulețe luate de pe YouTube), care uită că trăim în Europa și care crede că “oamenii obișnuiți nu sunt interesați așa ceva”. Dacă întreaga poveste ar fi să poarte un nume, i-am spune “newstoons”, dar cum Apple are deja un app cu numele ăsta, putem să le spunem simplu “reality bytes”.

 

De unde a venit ideea acestui webcomics? Și ce ai vrea să devină el?

Ideea s-a conturat în timp, dar punctul de plecare a fost nevoia de a comenta / de a împărți cu alții ceea ce (ni) se întâmplă. Iepurele Mizantrop este o reacție, un punct de vedere. Ce vrem sa devină? Un catalizator pentru cei care știu ce se întâmplă și au ceva de comentat.

 

Te-ai gandit să scoți bani din personajul acesta? În ce fel?

Ne-am gândit că peste zeci de ani, când sistemul de pensii se va fi prăbușit demult, iar noi o să fim bătrâni și cocârjați, Iepurele ne va susține financiar. Vorbind acum serios, ai cumpăra un tricou cu Iepurele Mizantrop (nu, nu avem la vânzare, facem doar un studiu de piață)?

 

De ce ai ales Internetul ca mediu de exprimare pentru comicsurile pe care le faci?

Ne-am hotărât să le postăm pe Internet după ce ne-am dat seama că e mai simplu așa, decât să povestim / repetăm / explicăm ironiile Iepurelui vineri seara, la bere. Era obositor, mai ales după al treilea rând, așa că i-am făcut o pagină Facebook, un cont de Twitter și unul pe Tumblr. În plus, pastilele Iepurelui sunt “best served hot”.

 

Ce presă citește Iepurele Mizantrop înainte să se apuce de desenul zilei?

Agenția de știri e Twitter-ul. Relevanța evenimentelor e verificată pe BBC World Service, analizele sunt în The Guardian și The Telegraph, iar Wired ne ține “conectați cu tehnologia”. Săptămânal, Iepurele face cură cu The New Yorker și The Economist.

 

De ce ai ales un iepure, mizantrop pe deasupra, să fie personaj principal?

Am ales Iepurele mizantrop pentru că Pisica tiermondistă era plecată la un protest anti-G8. De ce e iepure și nu crocodil? Încearcă tu să stai cu un crocodil în sufragerie! Și cum să nu fie mizantrop? N-ai văzut știrile? Nu vezi cât de twisted e lumea în care trăim?

 

Textele sunt când în română, când în engleză. De ce?

Textele erau când în română, când în engleză, în funcție de ce era mai la îndemână pentru ideea caricaturii. De multe ori engleza sintetiza mult mai bine ideea. Ulterior, am hotărât să le organizăm puțin și să folosim româna doar atunci când e vorba de plăcinta noastră mioritică. În rest, folosim noua lingua franca. Oricum, Iepurele se consideră un londonez cu adresa greșită în buletin.

 

Internetul românesc nu prea abundă de webcomics-uri. De ce crezi că nu există mai multe inițiative de acest fel?

De fapt, nu lipsa lor e problema. Am dat peste o grămadă de webcomics-uri românești pe net. Multe însă nu reușesc altceva decât să se auto-caricaturizeze. Nu toată lumea poate să fie Fredo și Pidjin. Apropo de porumbeii porniti sa distruga lumea, that’s WEBCOMICS. Iepurele Mizantrop joacă într-o categorie mult mai ușoară din punct de vedere grafic. Niciuna din urechile Iepurelui nu se vrea profesionistă într-ale caricaturilor sau ale umorului. În schimb, amândurora le place să râdă, să știe, să comenteze și nu au nimic sfânt, în afara unui “common sense” rațional.

 

Poți să ne dai câteva webcomics-uri din afară pe care le urmărești cu plăcere / care te inspiră?

Sunt mulți care fac webcomics-uri bune. Iepurele e însă mai aproape de tradiția britanică a “cartoon-ului” zilnic, a pastilelor. Cu Matt Pritchett de la The Telegraph ne începem toate diminețile. Andy Riley e la loc de cinste pe raftul de cărți din bucătărie, iar pe Simon Tofield îl urmărim constant pentru episoade noi cu Simon’s Cat.

 

Iepurele ăsta nu e un personaj comod. Cum de nu a luat-o pe coajă până acum?

Iepurele este foarte comod pentru cei care sunt de acord cu el. E drept, nu-i un personaj “soft” și probabil că există persoane care s-ar putea simți lezate de umorul lui coroziv, dar asta nu e treaba lui. Treaba lui e să arate cu degetul emfaza, grosolănia și impostura și să nu se dea înapoi de la a striga în gura mare că “Împăratul e gol”. Cât despre “luatul pe coajă”, Iepurele tot insistă să-și spună părerea despre isteriile fundamentaliste, însă l-am cenzurat pentru că n-am vrea ca cineva să arunce în aer Internetul.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35