Stanfordescu sau Educația în vremea globalizării


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

A devenit inteligența artificială o materie cool? Răspunsul e undeva, acolo, la Universitatea Stanford. Iar peste 2000 de români au început deja să-l caute. Online.

Din cauza “S”-ului de început, Stanford University ocupă locul 3 în clasamentul Times Higher Education al celor mai bune universităţi din lume, realizat de publicaţia britanică pe baza datelor furnizate de agenţia Thomson-Reuters, deşi are acelaşi număr de puncte cu ocupanta locului doi, Harvard.
Şi dacă e să ne uităm şi mai sus, Caltech, universitatea californiană a ajuns în fruntea clasamentului din acest an graţie numărului de puncte şi nu a ierarhizărilor alfabetice.

Prof. Peter Norvig, Stanford University

Cum tot vorbim despre litere, un “A” şi un “B” sunt motivul pentru care harta României a fost aleasă de profesorii Peter Norvig și Sebastian Thrun, de la Stanford, drept material didactic pentru un curs experimental online de inteligență artificială, la care s-au înscris 2100 de români. Pentru o altfel de dimensiune a acestei cifre, să spunem că anul acesta au fost admiși la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București 275 de studenți, de altfel singurii din Politehinica bucureşteană care vor urma şi un curs de inteligență artificială.
“Dintre multele țări pe care studenții americani nu le-ar fi cunoscut bine, am vrut să pot întreba și România avea frumoasa proprietate că orașul capitală începe cu un B. Studentul american tipic ar știi că București e capitala României, dar n-ar avea idee cum să ajungă acolo”, și-a explicat pentru Das Cloud alegerea Peter Norvig. Pentru că şi “A”-ul de început trebuia să poarte un nume, au ales Aradul.

”Ce e inteligenţa artificială? Managementul incertitudinii”.

Cei doi profesori sunt unii dintre cei mai cunoscuți experți în inteligență artificială. Peter Norvig a lucrat pentru NASA, iar acum este directorul de cercetare al Google. A scris o carte, ”Artificial Intelligence: A Modern Approach”, aflată la a treia reeditare. Cealaltă emisferă a inteligenţei artificiale de la la Stanford, Sebastian Thrun, a condus proiectul Google al maşinii fără şofer, concretizat până acum în peste 100.000 de kilometri parcurşi pe drumurile publice din California de primele prototipuri cu echipament AI.

La cursul de inteligenta artificiala

Dacă e să ducem mai departe jocul de început al literelor, nu e exclus ca Peter Norvig să fii fost influențat indirect și de un mare “L” cu o nu pe atât de frumoasă proprietate tipic românească: Lipsa unei autostrăzi între cele două oraşe. Un amănunt care face din tema drumului cel mai scurt dintre cele două localităţi o problemă suficient de complexă pentru a pune la încercare mintea unui student sau o inteligență artificială care încearcă în paralel toate segmentele de drum dintre orașe, după un raționament prestabilit.

La final, absolvenţii nu vor avea o diplomă Stanford, dar vor primi un certificat.

E simplu? E complicat? E doar una dintre multele ipostaze care implică inteligența artificială, definită în cursul gratuit al Stanford drept ”disciplina pe care o folosești atunci când vrei să știi ce să faci și nu știi ce să faci sau, altfel spus, managementul incertitudinii”. Cursul online de inteligență artificială e compus din mai multe capitole, împărţite în mai multe lecţii desfăşurate sub forma unor videoprezentări. La finalul lecţiilor se dau teste grilă – la care se răspunde, cum altfel?, tot online -, iar la finalul fiecărui capitol wwwcursanţii primesc anumite teme.
Cursanţii vor avea nevoie pe alocuri de cunoștinte de teoria probabilităților și algebră liniară, dar nu există restricții impuse care să le condiționeze participarea. La final, absolvenţii nu vor avea o diplomă Stanford, dar vor primi un certificat. Offline.

Cursul e cel mai popular dintre cele trei pe care Stanford University le-a început în această toamnă cu scopul declarat de a ”schimba lumea ducând educația în locuri care nu pot fi atinse astăzi”, după cum spunea Sebastian Thrun într-un interviu pentru The New York Times, în opinia căruia acest gen de cursuri gratuite nu va afecta numărul studenților-tradiţionali, care plătesc taxe de aproximativ 15.000 de dolari pe trimestru.

”Am putut să nu mă mai duc la cursurile obligatorii care nu mă interesau și să particip doar la cele care păreau mult mai interesante” – Steve Jobs

Dar banii nu fac neapărat întotdeauna diferenţă dintre on şi offline. ”Era destul de înfricoșător pentru mine atunci, dar uitându-mă în urmă a fost una din cele mai bune decizii pe care le-am luat. Din clipa în care am renunțat, am putut să nu mă mai duc la cursurile obligatorii care nu mă interesau și să particip doar la cele care păreau mult mai interesante”, spunea Guru-ul Apple, Steve Jobs, în memorabilul discurs pe care l-a ţinut în 2005 în fața absolvenților Stanford, început cu mărturisirea că a abandonat facultatea după primele șase luni.

In spatele fiecarui om puternic stau cativa roboti

Inteligența artificială e folosită deja la scară largă în jurul nostru în industria financiară, în medicină, web sau robotică. Până şi banalul joc de șah pe calculator apelează la mecanisme AI. Mașinile s-au insinuat de mult în viețile noastre, iar temerile apocalipto-tehno-filosofice din anii de început ai cercetării în inteligență artificială par acum mai degrabă irelevante. T-1000 nu ar trebui să fie mai periculos decât Pinocchio.
”Obișnuiam să mă împotrivesc”, spunea la un moment dat Rodney Brooks, fondatorul companiei care produce aspiratorul inteligent Roomba, într-o declarație citată de revista Wired. ”Am încetat să mă opun. Acum încerc doar să câștig”.

Înscrierile pentru cursul online de inteligență artificială s-au încheiat pe 10 octombrie – s-au înscris peste 58.000 de persoane, de toate vârstele, din 175 de țări. Dacă le-aţi ratat, nu e totul pierdut: videoprezentările pot fi urmărite şi pe YouTube. Mai puţin părțile interactive, testele şi temele. Ah!, și nu veţi primi nici certificatul cu blazonul roșiatic al Stanford. Numai că inteligenţa se poate cuantifica şi altfel. Iar cursul Stanford poate fi o bună dovadă.

Alte articole