Arhivează-se în pace


Warning: Use of undefined constant giveMeImage - assumed 'giveMeImage' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/themes/dascloud/functions.php on line 44

La toate întrebările pe care vi le-aţi pus despre viaţă şi moarte mai adăugaţi una: ce se întâmplă cu eul nostru digital după Marea Deconectare?

Lăsăm în urma noastră tot mai puţine albume cu fotografii, tot mai puţine pagini de jurnal, tot mai puţine scrisori de mână. Generăm, în schimb, tot mai mult conținut digital – peste cinci miliarde de imagini sunt înmagazinate pe Flickr, sute de mii de clipuri video sunt încărcate zilnic pe YouTube, iar cei peste 4,5 milioane de români aflați lunar pe Hi5 și alți peste trei milioane de useri autohtoni de Facebook produc fluvii de conținut.

blue screen

Lăsăm moșteniri în viața reală și, din ce în ce mai des, și în cea virtuală; e suficient să ne gândim la avatarurile cu economii serioase adunate în World of Warcraft sau Second Life. Pentru cei care încă nu și-au îndosariat dublurile din online, dar și pentru cei care se gândesc să devină “executori digitali” (da, există un astfel de antreprenoriat în SUA), câteva idei şi repere despre cum ar putea arăta viaţa noastră digitală de apoi.

 

FACEBOOK. Cea mai mare rețea socială din lume are acum peste 750 de milioane de utilizatori, iar din 2004, anul lansării sale a consemnat anual 200.000 de decese. Inițial, conturile celor decedați erau șterse. După carnagiul de la Virginia Tech din 2007, o serie de membri au convins Facebook să permită “omagierea” profilului persoanei decedate. Acesta devine o pagină specială unde oamenii pot lăsa comentarii, dar care nu apare în rezultatele căutărilor și nici în feed-ul de sugestii. O pagină de tribut poate fi creată doar la cerere (vezi aici formularul), iar solicitarea trebuie însoțită de linkuri spre informații care să certifice decesul. Ștergerea completă a profilului de Facebook al unei persoane decedate poate fi făcută doar de către un membru al familiei. Mai multe despre politicile Facebook în cazul unui deces pot fi găsite în secțiunea Help Center.

 

TWITTER. Serviciul de microblogging a preluat modelul Facebook, iar rudele celor decedați pot solicita fie arhivarea permanentă a tweet-urilor, fie ștergerea completă a contului. Odată făcut acest pas, conturile în cauză nu vor mai fi incluse în listele de recomandări pentru ceilalți membri. Pentru a preveni abuzurile, solicitanții trebuie să prezinte fie fie un necrolog public, fie o știre care să confirme decesul titularului. Mai multe detalii la aici.

 

GMAIL. Cei de la Google sunt ceva mai greu de convis să le ofere accesul la inboxul unei persoane decedate celor care vor să caute informații importante lăsate în spatele unei parole. “Doar în cazuri rare putem oferi conținutul unui cont de Gmail unui reprezentant autorizat al decedatului”, sună un avertisment din secțiunea Gmai Help. Cei care vor să facă totuși acest demers, trebuie să pună la bătaie pe lângă adresa fizică a fostului titular al contului şi copii după actul de identitate şi certificatul de deces al acestuia.

 

Internetul românesc e nemuritor

În .ro, subiectul rămășițelor digitale ale celor decedați este și mai puțin bătătorit. Rețelele sociale autohtone nu doar că nu au o secțiune pentru rudele care vor să șteargă contul unei persoane decedate, dar nici măcar nu pomenesc fie și în treacăt vreun cuvânt despre moarte. Anca Teniță, marketing manager la TreeWorks, compania care deține platforma de întrebări și răspunsuri Toți Pentru Unu (tpu.ro), spune că în cei trei ani de existență ai platformei nu a existat nici o solicitare de ștergere a profilului unui utilizator decedat – “Nu am primit astfel de solicitări, așa că nu am avut în vedere acest subiect nici în rubrica de <<Întrebări frecvente>>. Dacă apropiații celui defunct fac însă o astfel de cerere, o vom respecta”.

Lucrurile se precipită însă când vine vorba despre bunurile virtuale, a căror valoare ar depăși un miliard de dolari numai în Statele Unite, potrivit unui studiu citat de Financial Times care a analizat statistic “averile” medii ale utilizatorilor Second Life, respectiv ale jucătorilor de role-playing games, gen World of Warcraft. Caz extrem: stația spațială Crystal Palace din jocul Entropia Universe a fost vândută în 2010 de un utilizator numit Buzz „Eric” Lightyear pentru echivalentul a 330.000 de dolari. Moneda folosită în Entropia e una virtuală, Project Entropia Dollars (PED), dar poate fi convertită în dolari americani la un curs fix de 10:1, din care se mai rețin comisioane de tranzacție.

Apare o nișă nouă de servicii pe internet, cea a executorilor digitali

Unele companii online au inclus în termenii şi condiţiile de utilizarea ale serviciilor lor și politici care să ajute transferul de bunuri valorificabile de la jucători decedați către moștenitori. Linden Labs, bunăoară, compania din spatele Second Life, are nevoie doar de o copie a testamentului în care e făcută mențiunea. Numai că Linden Labs e mai degrabă o excepție. Nu e de mirare, atunci, că se conturează o nișă nouă de servicii pe internet, a executorilor digitali, al căror rol este acela de a gestiona moștenirea noastră online, conform indicațiilor lăsate din timpul vieții. Cele mai multe servicii de acest fel pot fi văzute ca seifuri în care sunt depozitate parole și indicații pentru fiecare cont în parte. Practic, moștenitorul preia contul cu datele de logare ale celui decedat.

 

The Digital Beyond este o echipă de executori digitali care a luat naștere în 2009 și care oferă “consultanță de natură culturală, legală și tehnică pentru a te ajuta să-ți prezici și să-ți planifici viitorul conținutului online pe care îl lași în urma ta”.

 

Hyves, o rețea socială foarte populară în Olanda, oferă un status special membrilor decedați. Statusul “In Memoriam” poate fi solicitate de către familia celui dispărut, iar profilul acestuia devine un “omagiu”. Utilizatorul este șters din serviciul de chat al rețelei, la fel și notificările legate de ziua de naștere.

 

AssetLock.net, LegacyLocker.com sau Deathswitch.com reușesc chiar să facă bani din arhivarea datelor importante pe care vrem să le lăsăm în urmă în cazul unui deces, stocând contra cost (de la 10 dolari la 300 de dolari, în funcție de complexitate și durată) parole, conturi bancare sau testamente, ce pot fi transmise postmortem rudelor și prietenilor.

Alte articole

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/srv/users/serv...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /srv/users/serverpilot/apps/wordpress/public/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35